Jaka powinna być temperatura w chłodziarce?


Jaka powinna być temperatura w chłodziarce?
Bardzo ciężko wyobrazić sobie teraz aby w domu zabrakło lodówki i zamrażarki. Stanowią bowiem jeden z ważniejszych sprzętów elektronicznych w każdej kuchni. Wydawać się może, że są one niezastąpione i niezbędne. Dzięki nim żywność jest świeża przez dłuży czas, jak również możemy przechować gotowe jedzenie, które później wystarczy odmrozić. Bardzo ważne jest aby odpowiednio ustawić temperaturę i pamiętać, że na różnych wysokościach półek, będzie się ona nieco różniła.
 
Pojawia się zatem pytanie, jak przechowywać żywność i cieszyć się jej smakiem bez utraty wartości odżywczych? 
 
W środkowej części lodówki temperatura powinna mieć około 5 stopni. W tym miejscu najlepiej przechowywać jogurty czy sery, jak również masło. Im niże półki, tym niższa temperatura. Dzieje się to za sprawą chłodniejszego powietrza, które opada na dół. Dolne półki są najlepsze dla ryb i mięsa. Temperatura tutaj waha się od 2 do 0 stopni, w zależności od modelu lodówki. W niektórych bowiem wersjach spotkać się możemy z dodatkowymi tak zwanymi chłodnymi komorami. Do przechowywania konserw, dżemów, jak również obiadu w pojemnikach, który chcesz, aby był także na drugi dzień, wykorzystaj górną półkę, gdzie temperatura osiąga 8 stopni. Jednak nie jest to najwyższa temperatura, jaka może panować w lodówce. W dolnych półkach będzie ona wynosiła około 10 stopni, dzięki czemu najlepiej sprawdzi się do przechowywania owoców i warzyw. Jeżeli masz produkty, które mają długi termin ważności, postaw je na drzwiach lodówki. 
 
A jaka temperatura panuje w zamrażarce? 
 
Bez wątpienia jest w niej dużo bardziej chłodniej niż w lodówce. Dzięki temu produkty mogą być przechowywane nawet przez rok czasu. Aby mrożenie było jeszcze bardziej efektywniejsze, produkty powinny być ustawiane jak najbliższej siebie, tworząc jak najmniejszą wolną przestrzeń. W zależności od modelu zamrażalki, temperatura może wahać się do -18 do -32 stopni. Warto zatem kupować sprzęt elektroniczny, który szczyci się najlepszymi opiniami i niezawodną jakością. Bardzo często wybierane są chłodziarki firmy Kernau, które dodatkowo mają możliwość automatycznego odszraniania się. Warto zwrócić uwagę, że temperatura powyżej -18 stopni, przy każdym zwiększeniu o 3 stopnie, skraca nam czas przechowywania produktu o ponad połowę. 
ZOBACZ PODOBNE ARTYKUŁY

Kuchnia w zabudowie

Kuchnia w zabudowie
Wielu ludzi urządzając swoją kuchnię decyduje się na jej zabudowę. To świetny pomysł dla każdego, kto ceni...

Jak wybrać dobrą zmywarkę?

Jak wybrać dobrą zmywarkę?
Zmywarka do naczyń, to urządzenie niezbędne w każdej kuchni. Pomaga szybko wyczyścić wszystkie brudne naczynia....

Jaka pralka najlepsza dla alergika?

Jaka pralka najlepsza dla alergika?
Coraz częściej zarówno u dzieci, jak i osób dorosłych występuje problem z alergią. Towarzyszą temu kłopoty z...